понедельник, 29 октября 2012 г.

Шукаємо зимові стоянки риби.



Шукаємо зимові стоянки риби.


У зимову пору рибалці на незнайомому водоймі досить складно знайти місця, де клювала б риба. Лід і сніг надійно приховують будь-які мало - мальские сліди годівлі і активності риби, помітити які було легко на чистій відкритій воді. Частенько доводиться пройтися по застиглим водойм досить значні відстані і продовбати в льоду десятка два, а то й більше, лунок. У зимові дні короткі через це на лов риби безпосередньо часу залишається мало, тому пошук місця клювання повинен бути грамотним і швидким.

У літній сезон риба зазвичай протягом всього дня здійснює не один раз переходи з мілководдя в глибину і назад. Риба на мілководді годується, а в ямах, на глибині вона відпочиває. Причому, абсолютно неважливо, мирна це риба або хижа. До заростях очерету та інших водних рослин пливуть плотвички, карасі і інша різна рибка, а за нею, звичайно, спрямовується хижа риба.

У зимовий час відбувається все те ж саме, але тільки в інших масштабах. Відразу ж після льодоставу, вся риба живе на мілководді. Тут риба годується залишками рослин. Ну і хижа риба, відповідно, де плаває - ні будь поблизу. Рибу шукати в цей період часу необхідно ближче до берегів: там, де з-під льоду стирчить корч або більше всього виступає пожухлой рослинності.

Ближче до середини зими розкладання і гниття залишків рослин швидко збільшується. Ці активні процеси стрімко забирають із води у великих обсягах кисень, і всієї риби доводиться волею - не волею переміщатися на місця більш глибокі. На глибині також кисню не багато і корми менше. Тому риба мало годується, стає млявою і клювання її в цей період значно погіршується.

У самій середині зимового періоду місця стоянки риби шукати припадає на глибині водойм, ближче до омутам і ям.

На малих річках риболовлю потрібно починати на згинах русла і чим вигини крутіше, тим рибалкам краще. Течія річки в таких місцях завжди вимиває вири або ями. Ідеально, якщо берега біля річки в таких місцях високі, зарослі високим чагарником, вербою, талому, які відкидають велику площу тіні на водоймище. Безпосередньо на протязі шукати рибу в середині зими сенсу не має. При стоянці на швидкої воді від риби потрібні значні витрати сил, витрати енергії, а головне - дорогоцінного цілющого кисню, якого так мало взимку у водоймі. Великий плюс для успіху на зимовій риболовлі буде, якщо ви визначите або дізнаєтеся у місцевих рибалок про підводних ключах. У таких місцях у воді кисню більше і риба живе поблизу.

Комментариев нет :

Отправить комментарий