четверг, 1 ноября 2012 г.

Ловля ляща взимку


Вітаю всіх шанувальників зимової риболовлі! У цій статті буде розглянуто ловля ляща взимку, яка має свою певну специфіку і особенности.Ареал проживання ляща досить широкий: ріки, озера, водосховища. Від інших видів риб ляща відрізняють висока, стисле з боків тіло і темно-сріблясте забарвлення. Варто зауважити, що лящ є промисловою рибою і може досягати вагою до 8 кг. Нерест у лящів починається, як правило, в період цвітіння калини і може тривати до трьох тижнів. Звичайно, по завершенні нересту, клювання лящів активізується, але, на жаль, продовжується недовго.

Наживка для лову ляща взимку

Не секрет, що в зимовий період клювання істотно слабшає. Тому успішна ловля ляща взимку значною мірою залежатиме від правильного підбору наживки. Багато досвідчені рибалки рекомендують при першому виїзді на зимовий лов брати з собою відразу кілька видів наживок, в першу чергу: мотиля, опарыша, розпарену перловку і тісто. Як показує практика, в зимовий період найбільш ефективні насадки тваринного походження, однак, іноді, лящ непогано ловиться і на м'яку рослинну насадку. Саме тому рекомендується на першу зимову риболовлю брати кілька видів насадок, для того, щоб визначити найбільш добычливый вид насадки у певному місці і на певному водоймі. Почати ловлю можна з «бутерброду», тобто з поєднаною наживки опарыша з мотилем, з подальшим визначенням чого риба більше з'їла - опарыша або мотиля. Відповідно, якщо лящ більше «відкусив» мотиля, значить, треба переходити на ловлю з наживкою з мотиля. Якщо ж лящ проігнорував і те, і інше, то треба спробувати інші поєднання насадок. При цьому необхідно пам'ятати, що в зимовий період лящ особливо примхливий і може змінювати свої смакові переваги по кілька разів на день.

Снасті для лову ляща взимку

Треба зауважити, що в плані оснащення ловля ляща взимку не відрізняється особливою складністю і мудрість. В більшості випадків при лові використовують зимові поплавочные вудки з гачком і грузилом (з розташуванням грузила в 5-ти см від гачка). Рідше рибалки користуються tackle із блешнею, з кивком або без нього, без грузила. При цьому вага блешні повинен бути підібраний таким чином, щоб поплавець був втоплений на 3-7 см. Правильно огруженный поплавець повинен опускатися і випливати за що риба клюнула досить повільно. Візуально оцінити правильність огрузки можна при першому зануренні поплавця. Якщо поплавець йде під воду дуже швидко, значить огрузка проведена неправильно. Ловля ляща взимку в місці без течії вимагає підбору грузила і поплавця з урахуванням глибини. Лісочка рекомендується з товщиною від 0.13 до 0.16 мм, а для кращого виведення видобутку краще використовувати снасть з фрикційним гальмом і об'ємної котушкою, що дозволить амортизувати досить потужні ривки ляща. Гачки для зимових поплавочных снастей на ляща краще вибирати червоного або чорного кольору, з цевьем ростовку. Якщо як наживка буде використовуватися мотиль, то бажано використовувати гачок, зроблений з тонкого пружною дроту. Якщо ж ловля ляща взимку буде проводитися на місці з плином, краще скористатися оснащенням з грузилом «оливка» або з кінцевим грузилом, які мають вушко. Використання останнього припускає установку довгого, до півметра, повідця, на відстані 10-15 см вище грузила. Потрібно це для того, щоб наживка ефективніше приваблювала своїм рухом видобуток. Розмір поплавця повинен бути таким, щоб його не могло затягти під лід течією. Також важливе значення при лові на протязі грає товщина волосіні: чим тонше лісочка, тим менше вона «видувається» течією.

Місця проживання ляща взимку

Успішна ловля ляща взимку неможлива без правильного визначення місця його проживання. Велику частину часу в зимовий період лящі проводять в глибоких ямах, поблизу від місць, де є досить корму. Тут варто відзначити, що активно харчуватися лящі починають у періоди короткочасних відлиг, переміщаючись при цьому на більш мілководні місця: перекати і в предрусловые канали. Саме в цих місцях ловля ляща взимку буває особливо добычлива з використанням кивковых і поплавочных зимових вудок. Крім цього лящ більше ніж інші види риб воліє брівки. Така любов ляща до узбіччю пояснюється широким будовою його тіла, за якого йому незручно підбирати корм з рівній поверхні дна, але дуже зручно робити це на краю. Тому, насамперед, лящів слід шукати саме на краю, однак, при цьому, варто пам'ятати, що бровки теж бувають різні, і які з них лещами відвідуються частіше, а якісь - рідше. Наприклад, якщо крута бордюр «обладнана» зручним невеликим «столиком», то в цьому місці лящі будуть гуляти набагато частіше, а ловля тут, відповідно, буде найбільш добычлива. На цьому, мабуть, я закінчу тему зимової лову ляща, а шанувальникам зимової риболовлі бажаю також попировать за столиком із стравами, приготованими з коли-те пировавших за столиком» лящів.

Комментариев нет :

Отправить комментарий