суббота, 3 ноября 2012 г.

Зимова рибалка в одній статті.


Зимова рибалка - це особлива риболовля, мало того що ловля сполучена з холодом, але і сильно обмежена часом.
Зазвичай риболовля починається з того, що заготовлюються лунки (досвідчені рибалки роблять завжди кілька лунок, після їх підгодовують і починають по черзі обловлювати, вибираю найбільш перспективні, відповідно на це йде іноді кілька годин.
Головне для зимової риболовлі це знання звичок риб, для того щоб правильно визначити місце для свердління лунок (це приходить з часом і знанням водойми, точніше, знанням структури дна, наявності ям та інших особливостей), також важливим є снасті, найчастіше вони і визначають величину вашого улову.
Розглянемо всі елементи снасті для зимової риболовлі на блешню.

Удільнік
Кожен рибалка повинен підібрати удільнік для себе. Його форма, довжина, вага та інші параметри повинні визначатися передусім умовами лову. У мороз, приміром, ви наділи хутряні рукавиці і, звичайно ж, тримати в них міні-гачок для безмотыльной лову буде незручно. Значить, удільнік потрібен ростовку.

На великого ляща удільнік повинен бути міцніше.

На плітку, у якій тонкі губи, - з більш м'яким шестиком і легше вагою.

Окуня ловити на довгі удильники важко, так як зазвичай доводиться створювати велику кількість коливань приманки в хвилину.

Під час підсічки удільнік доводиться кидати на твердий лід, сніг, нерідко в калюжу води. Значить бажано, щоб удільнік і, природно, всі його частини були зроблені з небьющихся матеріалів і удільнік був не потопляем, щоб на риболовлі не сталося того, щоб ви залишилися без удильника.





Хлыстик
Хлыстики йдуть в комплекті з вудками, а також продаються окремо. Довжина хлыстика варіюється в межах 13-70 см, проте, все залежить від конкретних умов лову. Хлыстик виконує роль амортизатора при підсіканні і виведенні риби. Довжиною хлыстика можна регулювати амплітуду коливань приманки: короткий хлыстик - коливання дрібні, дробові; довгий - більш плавні й рідкісні.

Кивок
Кивок, ще називають «сторожок». Він є найбільш чутливим елементом вудки. Кивок повинен бути досить чутливим, він не повинен ламатися або змінювати свою чуйність під впливом морозу. При лові блешнею, кивок підбирається чи не для кожної конкретної блешні. Тому при виборі кивань працює правило - чим більше варіантів кивань візьмете з собою на риболовлю: тим краще.

Лісочка
Лісочка, знову ж таки, річ суто індивідуальна. Підбір волосіні залежить від кількох факторів: чим, на кого рибалимо, які умови лову.

Проте, не варто забувати, що волосінь повинна бути зимової і від перевіреного виробника (наприклад я довіряю Shimano, Fireline). Дуже важливо, щоб лісочка не була схильна до обмерзання, і втрачала своєї міцності при низьких температурах.

Товщина волосіні для зимової риболовлі має бути чи не в два рази тонше, ніж при літньому лову. При лові на мормишку від правильно підібраної товщини волосіні в основному і залежить успіх. Для блешні, рекомендують звичайну мононитиевую волосінь, а при лові на блешню, деякі рибалки активно використовують найбільш міцну - плетений шнур.

Необхідно мати з собою кілька видів лісок (саме для цього у звичайних вудок без котушок є по 4-5 мотовильцев для намотування волосіні). Якщо лісочка намотується на котушку, то корисно мати кілька котушок з різними лісками, а іноді і кілька вудок - «різного калібру».

За ціною на лісочку розкид досить великий: можна купити просту «клинських» за 30 рублів, а можна і розщедритися на шикарну волосінь - близько 1000 рублів за 100м.

Льодобур
В арсеналі сучасних рибалок можна зустріти безліч різних моделей коловоротов: починаючи від саморобних (з дідівських часів) до наворочених шведських. А останнім часом стрімко набирають популярність електро - і мотоледобуры, але ми розповімо про виборі звичайних льодобурів.
«Серед російських заводських льодобурів найбільш популярні “Ленінградські” коловороти. Вони дешевше імпортних моделей і цілком працездатні. Але якщо говорити в цілому, якість вітчизняних льодобурів далеко від досконалості. Це насамперед стосується невисокої якості металу, слабкого антикорозійного покриття і недостатню надійність шарнірного з'єднання рукоятки з шнеком.

При переході на імпортні льодобури багато рибалок, які звикли до обертання проти годинникової стрілки, відчувають певні незручності. Тут слід запам'ятати, що при свердлінні за годинниковою стрілкою, ліва рука повинна знаходитися на нижній рукоятки, права - на верхній. Права рука тільки утримує льодобур чітко по осі, а ліва створює назва обертальний зусилля при свердлінні лунки.

У виробництві якісних льодобурів, на мій погляд, кращих результатів досягли скандинави - шведи і фіни. Найбільше поширення серед наших рибалок сьогодні мають, мабуть, шведські льодобури Ericsson - Mora Spiralen і Mora Expert - і фінські моделі фірми Rapala»

Див. докладніше про вибір льодобура «Бурових справ майстер. Сучасні моделі льодобурів»

Пешня
По першому льоду, так і в глухозимье, пешня буває набагато зручніше і ефективніше коловороту
Ящик
Ящик, повинен вміщати весь улов і снасті рибака. Тому рекомендується вибирати ящик з декількома відділеннями: для риби; для вудочок і снасті; для чого ще.
Досвідчені рибалки вибирають ящик з таким ось параметрами: міцність, легкість, внутрішній обсяг і компактність.

На наш погляд, ящик повинен бути зручний і для сидіння на ньому: тому наявність утепленого сидіння також є корисною опцією.

Намет
Перевірено: намет при сильному вітрі незамінна. Однак, конструктивно намет повинна бути:
- не що продувається;
- зручно монтуватися і займати мало місця в складеному стані (при переміщенні);
- вона повинні бути ще і стійкої: при дуже сильному вітрі невдало встановлений намет може здувати.
У намети є недолік: при активному пошуку найбільш вдалого місця рибак значно втрачає свою мобільність. Тому, при лові з наметом, рекомендується або гарненько підгодувати яке-небудь «насиджене місце», або спочатку провести розвідку боєм», щоб виявити найбільш вдалий для клювання місце.

Одяг, взуття рибака
При виборі одягу рекомендуємо вибирати за двома основними критеріями:
- одяг повинна бути теплою (це зрозуміло);
- і в той же час легкого для шкарпетки (у важкій одязі навіть сидіти важко: і задоволення від риболовлі ніякого, у підсумку)

Взуття має бути теплим, але бажано вибирати непромокальну прогумовану взуття. При скромному бюджет: валянки з гумовими калоші, при вільному: більш легкі спеціальні чоботи/черевики з прогумованим низом - загальносвітові виробники досить широко в Росії вже представлені.

Комментариев нет :

Отправить комментарий