понедельник, 5 ноября 2012 г.

Бирючок - донський йорж.


Рибалка, перш цієї риби ніколи не бачив, напевно, буде здивований. Начебто йорж, але якийсь дивний. Ніс довжелезний, цікавий, ніби щука - лиходійка за нього йоржа, тягнула, тягнула, так і кинула, не пообідавши. Отакі кокетливі плямочки, ніби веснянки розкидані по боках, колючему спинного плавнику. І блакитним і рожевим відливає луска. Нічого не скажеш, гарний найближчий родич звичайного йоржа - донський йорж! Інші назви - носарь, бирючок, бобир.
На відміну від свого простуватого побратима, заселившего величезні водні простори, бирючок, як і належить справжньому аристократу, примхливий, вибагливий, неабиякий чистоплюй. Вже будьте впевнені, його до якого - ні будь там колектору, отстойникам ніяким мотилем не заманиш. Любить чисте піщане дно, кам'янисті мілини, швидка течія. Йорж - носарь - корінний мешканець Дону та його приток. Можна зустріти цю невелику, що досягає лише до 20 - 25 сантиметрів рибку і ще в деяких річках: Прип'яті, Дніпрі, Дністрі, в дельті Кубані. Але тут бирючок не так численний. Дон - батюшка його родове помістя
Чим же харчується аристократ серед йоржів? Бирючок позбавлений плавального міхура, тому йому волею - мимоволі доводиться велику частину часу проводити поблизу дна, Ось тут і з'ясовуються всі переваги довгий ніс. Таким дуже зручно отримувати з ґрунту, між камінчиками всіляких личинок, водяних комах. Все, що ворушиться на дні і по зубах носарю, негайно відправляється в рот. По частині апетиту бирючок не поступається простому ершу, Проте абсолютно байдужий до рослинної їжі, на полові не проведеш.
Бирючок швидше стрункий, ніж товстий, аж ніяк не горбатим. Зате так напитан жиром, що, коли придивляєшся його проти світла, видно навіть нутрощі. Можливо, в цьому і криється секрет видатних кулінарних якостей йоржа. Вуха з цієї рибки не поступиться стерляжьей: жирна, навариста, ароматна, так і м'ясо відмінного смаку.
Звичайні йоржі і бирючки, в одній річці часто живуть разом, але на дух не переносять один одного, хоча і родичі. Ніколи не становлять змішаних зграй. А ось звички схожі. Для лову бирючка не потрібні якісь особливі снасті, вони точно такі ж, як при ужении простого йоржа. Влітку - проводочная вудка і донка, взимку - вудка, оснащена кивком і блешнею, зимова поплавочная вудка. Наживка - опарыш, мотиль, всі види черв'яків, личинка репейной молі, короїд. З перекатів, бистрини до зими бирючок переміщається в місця з більш спокійною течією, до стрімчастим берегів, кручах, скочується у ями. Якщо ви раптом " намацали" зграйку, зуміли «fundamentalny» апетит бирючка (а він зазвичай відмінний), будете з гарним уловом. Клює носарь різко, згинаючи в дугу кивок зимової вудки, а поплавець найчастіше топить - так сміли і впевнені поклевки донського йоржа!

Комментариев нет :

Отправить комментарий